NEWS

CONTACT CONVERGENCE

HUNGARY
CityZen Office Building
Váci Road 37. 3rd Floor,
1134 Budapest

Phone: +36 1 225 0912
Telefax: +36 1 375 0445

csaba-zeley-354x130

Építeni mindenki tud, színvonalat tartani már jóval kevesebben

Zeley Csaba, a ConvergenCE vagyonkezelési igazgatója szerint a bankok továbbra sem fognak zöldmezős beruházásokat finanszírozni, de ez nem is olyan nagy baj. Emellett arról beszélgettünk, hogy mit kezdtek az egy éve megvásárolt portfólióval.

– Egy éve megvásároltak egy három irodaházból álló portfóliót – Kálvin Center, Duna Office Center és Baross 52 – amelyek együttes bruttó bérelhető területe közel 30.000 m², és elég határozott elképzeléseik voltak arra vonatkozóan, hogy miként nyúlnak hozzá az épületekhez. Mi valósult meg a tervekből?

– A tervezett beruházások 90 %-a elkészült. A Duna Office Centerhez nyúltunk hozzá a legnagyobb mértékben: A 20 éve épült ház a kilencvenes évek második felében nem véletlenül volt sikeres: szerkezetileg rendben volt, nagyon jó helyen található, és a mélygarázsa is átlagon felüli méretű. Mivel a ház rendkívül elhanyagolt volt, a ház „vergődött”, nekünk kellett döntést hoznunk arról, hogy felújítva visszahozzuk az A-kategóriába, vagy inkább a B-be pozícionáljuk, és 6-7 €/hó/nm szinten adjuk bérbe.

– Ma már CityZen Irodaház néven találjuk meg a házat, vagyis a megújulás mellett döntöttek. Mi történt pontosan?

– Az irodahelyiségek eredetileg nem voltak légkondicionáltak, ezt a hiányosságot később egy kétcsöves megoldással orvosolták. Mi ezt négycsövesre cseréltük, álpadlót alakítottunk ki, felújítottuk a homlokzatot, modern gépészeti megoldásokkal láttuk el az épületet, és új, reprezentatív recepciót alakítottunk ki. Mindehhez a födémeket is át kellett vágni, de úgy, hogy közben a bérlők is bent maradtak.

– Nem lett volna egyszerűbb és gyorsabb a felújítás, ha egy üres épületen dolgozhattak volna?

– Egy irodaház legnagyobb értéke a bérlő, ezért úgy terveztük a munkát, hogy a bérlők maradtak. Természetesen mindent megtettünk a zavarás minimalizálása érdekében, de nehézségek így is akadtak, minden elismerésem és köszönetem őket illeti. Októberben kezdtünk, márciusban a két bérlő már felújított szintekre költözhetett át. A közös területek majdnem teljes mértékben elkészültek, kisebb simítások vannak még hátra.

– Mi a helyzet a Kálvin Centerrel?

– Ez a ház műszakilag rendben volt, de az üzemeltetést nem lehetett megfelelő színvonalúnak tekinteni. Miután átvettük, felfrissítettük a közös területeket, megszabadultunk a korábbi menedzsmenttől, aminek meg is lett az eredménye: a bérbeadottság 60-ról nagyon rövid idő alatt 95%-ra nőtt, magasabb bérszint mellett. A Baross utcai B52 Irodaház közös területeinek felújítását is megkezdtük, az épületet rövid idő alatt teljes mértékben bérbeadtuk.

– A budapesti piacon folyamatosan csökken az üresedési ráta, de a bankok továbbra is csak a régi épületek ráncfelvarrását hajlandók finanszírozni. Mit gondol, miért?

– Jelentős, akár 60-70%-os előbérlet mellett – ami a szinte elérhetetlen kategóriába tartozik –, van banki finanszírozás, az elmúlt két évtizedben szerintem tíznél kevesebb ilyen eset fordult elő. A felújítást viszont finanszírozzák, hiszen ebben az esetben a termék – a ház – már áll, így a pénzintézetek rizikója is jóval mérsékeltebb. De azt gondolom, hogy a 2009-ig tapasztalt hiteldömping sem volt jó, egyszerűen túl sok iroda érkezett a piacra, aminek a hatása csak most múlik. Én azt várom, hogy a banki finanszírozás javulása inkább a marzs mérséklődésében fog jelentkezni.

– Ha most betoppanna egy befektető, „friss” pénzzel a számláján, mit ajánlana neki, mit érdemes vásárolni?

– Régi, de jó helyen lévő, alulmenedzselt, alulértékelt házakat, pontosan úgy, ahogyan mi is tettük egy éve. Építeni mindenki tud, de egy kívánt színvonalat megtartani vagy újrateremteni már kevesebben. Egyébként ez a bizonyos friss pénz itt köröz felettünk, hamarosan több tranzakciót is bejelenthetnek.

Forrás: Rozsnyai – irodakereso.info

NEWS ARCHIVE
2017 - Contemporary dance on the façade: a new perspective for the Kalvin Square office building 2017 - A lokáció nagyon fontos, de kell még valami más is… 2017 - Hogyan legyünk versenyképesek a Váci úton, ahol gigászok csatáznak az irodapiacon? 2017 - Royal FrieslandCampina opens financial shared services centre at CityZen Office Building 2017 - New, exclusive medical centre opens at CityZen Offices 2017 - Europa Capital sells its Budapest office portfolio 2017 - Offices Revitalised: CityZen and Kálvin Square Among Budapest’s Most Successful Office Buildings 2017 - (Magyar) Az ideális munkahely nyomában 2017 - 96 per cent Occupancy in Kálvin Square Office Building 2017 - OTIS, the World’s Largest Elevator Company Moves to CityZen Offices 2017 - Dealogic Win Office of the Year at Eiffel Square! 2016 - New Services in CityZen and Kálvin Square 2016 - CityZen Office Building on TV 2016 - New CityZens, Tech Mahindra 2016 - SPAR opening in CityZen 2016 - Europa Capital sells Eiffel Square office-park complex 2016 - Építeni mindenki tud, színvonalat tartani már jóval kevesebben 2015 - ConvergenCE wins property management of Budapest office portfolio 2015 - ConvergenCE acquires office buildings in central Budapest for Europa Capital 2015 - 2,000 m² office space fit out at Margit Palace office building 2015 - Projektmenedzsment: a hazai ingatlanpiac új favoritja 2015 - ConvergenCE: egészséges, megbízható növekedés 2014 - Kindly for Christmas 2014 - Leasing of 1,400 m² at Eiffel Square Office Building 2014 - Have some rest in the heart of the City 2014 - The future has begun – Terrapark Next 2014 - Margit Palace: the ideal home for SSC and the Y-generation 2014 - Budapest : an attractive investment market 2014 - A ConvergenCE újabb nagy sikere 2014 - MEDICOVER EXPANDS AGAIN AT EIFFEL SQUARE